Vi bjöd ner Lotta Lisslö, bild- och textilslöjdslärare på en högstadieskola i Stockholmstrakten, till Skandinaviska skolan på Costa Blanca,
under tre veckor i november, för att inspirera oss att skapa i bild och textil.
Temat var att använda naturmaterial och återvunnet material för att tillsammans
ge dem ett nytt liv.
Att måla och skapa är det som Lotta lägger energi på – både i arbetet och på den lilla fritid hon har. Morfar var träslöjdslärare och pappa ritade. När Lotta tänker efter var många i hennes närhet, när hon växte upp, intresserade av konst och kultur i olika former. Så valet att utbilda sig till bild- och textillärare var inte svårt. Det är världens bästa jobb, säger hon. Lotta får varje dag se barn som med sina händer skapar de vackraste saker. Det är det som driver henne vidare. Barnen väcker känslor i oss, de är så nära sanningen, de ser det som vi vuxna aldrig skulle se, säger Lotta med glöd i ögonen. Hon fortsätter med att påminna oss om att våga prova utan att alltid veta svaret. Då föds skapandet. Lotta är en obotlig tidsoptimist, men det ser hon som en av förutsättningarna för att hon överhuvudtaget ska våga sätta igång med många av sina skaparprojekt. Tid är det som vi alltid har för lite av! Under projektets gång har Lotta haft för ögonen att låta eleverna få prova på så många olika tekniker som möjligt i en och samma uppgift för att få med så mycket som möjligt under dessa tre veckor. Textiltryck, garntvinning, sömnad och broderi är några av teknikerna som eleverna har fått prova på. Lotta hade med sig mycket material hemifrån Sverige, men tyckte att det var roligt att blanda de svenska materialen och teknikerna med lokala material från Spanien.
Axel, Mingus och Oliver arbetar koncentrerat med sina tygpåsar.
Elevernas namn bildar figurer på papper.
Fanny överlämnar en blomma under vernissagen.
Lindsay visar stolt upp sina broderade figurer.
Ljuslyktor av gamla glasburkar och servetter.
”Tillsammanskronan” är en av Lottas hemslöjdsföremål som eleverna har fått prova på att göra med en kombination av svenska och spanska material. En ”tillsammanskrona” görs oftast för att smycka en lokal vid en högtid. Kronorna görs av flera personer tillsammans, därav namnet, och alla bidrar och gör något vackert tillsammans. Vanliga saker kan bli vackra ting och vi lär oss att se saker med andra ögon.
Matias, Roosa och Emmi visar stolta upp snittarna de gjort till vernissagen.
Vi vill rikta ett stort tack till Lotta Lisslö och till
Sverigekontakt som gjorde det möjligt att få ner en bit svensk kultur till vår
skola i Spanien.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar